
De eerste stap is gezet! Tijdens de kennissessies op 2 en 4 december hebben we de onderdelen en doelen van de samenwerkingsovereenkomst (SOK) voor goed stedelijk waterbeheer besproken.
Een natuurvriendelijke oever (NVO) is goed voor de natuur en de waterkwaliteit. Maar niet elke locatie draagt voldoende bij aan de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Daarom beoordeelt het waterschap een locatie vooraf op 12 criteria.
Een natuurvriendelijke oever (NVO) draagt bij aan een hogere lokale waterkwaliteit en biodiversiteit. Het biedt schuilplaatsen voor vissen, vogels en andere dieren, filtert het water op een natuurlijke manier en voorkomt erosie van de oevers.
Na de aanleg van een natuurvriendelijke oever (NVO) groeit de flora en fauna snel aan. De groei van oever- en waterplanten is echter niet altijd in balans, waardoor maaien en baggeren noodzakelijk kunnen zijn. Dit helpt om te voorkomen dat de NVO dichtgroeit of dichtslibt.
In het stedelijk gebied kunnen foutaansluitingen (afvalwater op het hemelwaterriool) een belangrijke invloed hebben op de oppervlaktewaterkwaliteit. Het opsporen en aanpakken ervan is daarom een speerpunt in de BOWA ambitie voor waterkwaliteit. In dit artikel zetten we op een rij hoe je hiermee een start kunt maken.
Het zetten van de eerste stap in het opsporen van foutaansluitingen kan soms een uitdaging zijn. In welk gebied ga je bijvoorbeeld eerst op zoek? En welke methoden zijn dan het meest effectief om toe te passen.